Ovet
7.00-21.00
Parkkihalli
6.45-22.00
K-Citymarket
7.00-22.00
Prisma
6.00-24.00

Kesällä Willan ravintoloissa maistellaan lähiruokaa Willan katolta

Kauppakeskus Willan katolle on perustettu hyötytarha, jossa kasvaa monenlaisia ihanuuksia: erilaisia salaatteja, pinaattia, mansikkaa, tomaattia, syötäviä kukkia ja laaja valikoima yrttejä. Viime kesänä ensimmäistä kertaa toteutettu hanke osoittautui toimivaksi, joten se saa jatkoa tänä kesänä ja mahdollisesti myös tulevina kesinä.

Willan asiakkaat pääsevät maistelemaan hyötytarhan satoa Willan ravintoloissa. Kattopuutarhan sato hyödynnetään Willan Robert’s Coffeessa, Pancho Villassa ja Burger Companyssa, jossa asiakkaat saavat lautasilleen todellista lähiruokaa.

”Willan katolla on ollut mehiläispesiä vuodesta 2021 alkaen, ja nyt ideoimme hyötytarhan pesien yhteyteen. Ajatuksena on, että tarha tarjoaa pölyttäjäkasveja pörriäisten iloksi, ja samalla saamme lähiruokaa hyötykasveista”, kertoo Willan kauppakeskuspäällikkö Miia Aro.

Kattopuutarhan sato ravintoloiden lautasille

Willan asiakkaat pääsevät maistelemaan todellista lähiruokaa Willan ravintoloissa, kun sato korjataan ja tarjotaan tuoreena suoraan asiakkaille.

Keväällä Willaan avautunut Burger Company käyttää hyötytarhan salaatteja ja tomaattia burgereissa, jotka valmistetaan aina käsityönä, laadukkaimmista raaka-aineista.

Pancho Villassa yrtit, kuten minttu, korianteri, basilika ja persilja ovat kovassa käytössä. Satoa pääsee maistelemaan myös esimerkiksi lounasaikaan salaattipöydässä.

Robert’s Coffeessa kahvilan annoksia koristellaan hyötytarhasta saatavin yrtein ja syötävin kukin. Myöhemmin kesällä saatavaa mansikkasatoa tullaan näkemään Robert’s Coffeen smoothieissa ja salaateissa.

”Uskon, että asiakkaamme innostuvat mahdollisuudesta maistella lähituotannon satoa. Lähellä tuotettu ruoka on kova sana tässä hetkessä”, sanoo Robert’s Coffee -kahvilat omistavan Zeberas Oy:n toimitusjohtaja Toni Immonen.

Immosen mukaan Willan hyötytarha tukee myös kahvilaketjun liiketoiminta-ajatusta, joka perustuu kotimaisten tuotteiden hyödyntämiseen mahdollisimman laajasti.

Hellää hoivaa Puutarhahaltijoilta

Hyötytarha rakennettiin lavakauluksia apuna käyttäen kuormalavan päälle. Tarhan rakentamisesta ja hoidosta vastaavat hyvinkääläisen Puutarhahaltijat Oy:n puutarhayrittäjät.

”Tämä on valtavan mielenkiintoinen juttu. Olemme todella innoissamme mukana näin edistyksellisessä projektissa”, tuumaa Sirpa Lepistö Puutarhahaltijoista.

Willan katto on oiva ympäristö hyötytarhalle. Kun aurinko paistaa, se hellii esteettä kattopuutarhan asukkeja.

”Toki katto on myös tuulinen paikka, joten meidän piti miettiä kiinnitysasiat tarkkaan”, toteaa Sirkku Syrjälä Puutarhahaltijoista.

Kattopuutarha vaatii huolenpitoa läpi kesän. Puutarhayrittäjät kastelevat hyötytarhan asukkeja ja seuraavat, etteivät kirvat tai muut ötökät pääse tekemään tarhassa tuhojaan.

”Toivottavasti luvassa on sopivasti aurinkoa ja myös sadetta, jotta hyötytarha voi hyvin ja tuottaa satoa läpi kesän”, Lepistö ja Syrjälä tuumaavat.

Pörriäiset nauttivat kattopuutarhasta

Hyötytarha sijaitsee mehiläispesien välittömässä läheisyydessä. Pörriäisten kannalta pölyttäjäkasvit ovat iloinen asia − ja päinvastoin. Erityisesti mehiläisten mieleen ovat hyötytarhan mansikat ja yrtit.

”Mehiläiset tarvitsevat elääkseen mettä, vettä ja siitepölyä. Hyötytarhasta ne saavat kahta kolmesta eli siitepölyä ja mettä”, kertoo Teemu Aittamaa Korpikuusikon Hunajasta, joka vastaa pesien hoidosta.

Kattopuutarhan kasvit puolestaan hyötyvät pörriäisten tehokkaasta pölytyksestä. Pölytyksen lisää kasvien siementen ja sadon määrää ja edistää myös marjojen tasalaatuisuutta. Kyseessä on molempia osapuolia hyödyttävä symbioosi.

”Todella fiksua ja hienoa, että Willan kattoa hyödynnetään tällä tavalla. Suomessa kaupunkikehitys on perinteisesti ollut aika teollista, joten tämä on hyvä suuntaus. Toivottavasti Willa toimii tässä suunnannäyttäjänä myös muille tahoille”, Aittamaa tuumaa.

Ympäristöystävällinen kauppakeskus

Willan kattopuutarha toteutetaan tänä kesänä toista kertaa. Viime kesänä ensimmäistä kertaa toteutettu hyötytarha osoittautui toimivaksi kokeiluksi, joten se saattaa saada jatkoa myös tulevina kesinä.

”Tällöin kattopuutarhasta voisi tulla jokakesäinen ilo, kuten mehiläispesätkin ovat”, tuumaa Miia Aro.

Hyötytarha on osa Willan ympäristöystävällistä toimintaa, joka tähtää kauppakeskuksen hiilijalanjäljen pienentämiseen. Willassa käytetään sertifioitua vihreää sähköä, ja yhtenä energianlähteenä hyödynnetään aurinkopaneeleja. Lisäksi Willalla on jäsenyys kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksessa. Kauppakeskuksessa panostetaan jätteiden lajitteluun, ja vedenkulutusta seuraa Fiksuvesi-järjestelmä.