Lähde liikkeelle – 10 vinkkiä aktiivisempaan syksyyn
Liikkuminen on ihanaa! Liikunnan tuomat hyödyt kehoon ja mieleen ovat varmasti kaikkien tiedossa, mutta itse liikkeelle lähteminen vaatii toisinaan hieman pinnistelyjä. Erityisesti raskaan päivän jälkeen ja syyssateiden piiskatessa ulkona, voi sohvannurkka tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Willan vinkeillä saat motivoitua itsesi aktiivisempaan syksyyn!
1. Liikuskele mahdollisimman paljon
Nykyisten suomalaissuositusten mukaan aikuisten olisi hyvä harrastaa sydämen sykettä kohottavaa liikettä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa eli noin parikymmentä minuuttia päivässä. Jos liikkumisen tehoa kasvattaa rasittavaksi, liikunnan vähimmäissuositus on tunti ja 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Vuonna 2019 uudistuneet aikuisten liikuntasuositukset huomioivat kuitenkin entistä paremmin myös kevyen liikuskelun merkityksen. Tutkimusnäyttö on osoittanut, että myös kevyemmällä liikunnalla on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville. Kevytkin liikuskelu pitkin päivää voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Ei siis ole väliä, miten liikkuu, kunhan liikkuu!
2. Löydä oma lajisi
Kun liikunta tuntuu hauskalta, liikkumaan tulee lähdettyä herkemmin! Kaikkien ei tarvitse rakastaa juoksemista tai painojen kolistelua. Vesijuokse, ui, golfaa, polje pyörää, souda, suunnista, joogaa, crossfittaa, lyö, heitä tai potki palloa – eri lajien kirjosta löytyy se mieluisin yleensä vain kokeilemalla. Oletko esimerkiksi tutustunut Willan 4. kerroksessa toimivan Tanssikeskus Elementin tarjontaan?
3. Panosta treenivaatteisiin
Vaikka tyylillä ei kuntoillessa olekaan väliä, voivat hyvännäköiset ja laadukkaat treenivaatteet toimia hyvänä motivaattorina, kun pitäisi lähteä liikkeelle. Eikä ihme! Hengittävissä, hyvin istuvissa ja lajinmukaisissa vaatteissa on yksinkertaisesti mukavampaa liikkua, eikä tyylistäkään tarvitse välttämättä tinkiä. Willasta löytyy laaja valikoima trendikästä ja teknistä urheilumuotia eri lajeihin ja koko perheen tarpeisiin. Intersportin ja Stadiumin lisäksi urheiluvaatteita on myös esimerkiksi Luhta Brand Storen, K-Citymarketin, Prisman, H&M:n, Cubuksen ja KappAhlin valikoimissa.
4. Lisää kerroksia ulos
Ulkoliikunnan ei tarvitse loppua siihen, kun ensimmäinen syysade piiskaa katuja tai lämpötila alkaa lähestyä nollaa. Oikeilla varusteilla voi liikuntaa harrastaa niin vesi- kuin pakkaskeleillä. Panosta kerrospukeutumiseen ja laadukkaisiin materiaaleihin. Hankkimalla kaappiin esimerkiksi nastalenkkarit voi lenkkeilyharrastus jatkua turvallisesti myös liukkailla keleillä. Willan urheiluliikkeet osaavat auttaa säänmukaisen varusteiden hankinnoissa!
5. Mene metsään
Pelkkä metsissä samoilu on erinomaista liikuntaa, sillä luonnossa liikumme huomaamattamme reippaammin kuin sisätiloissa, vaikka liikunta tuntuu kevyemmältä. Metsässä kävely myös haastaa ja kehittää tasapainoa sekä vahvistaa jalkaterien ja nilkkojen lihaksia sekä aktivoi keskivartalon lihaksia tehokkaammin kuin tasaisella alustalla käveleminen. Luonnon ja metsien tervehdyttävistä vaikutuksista on myös tieteellistä näyttöä. Luonnon helmassa mieliala kohenee jo viidessä minuutissa. Kun metsässä on viettänyt 15–20 minuuttia, elinvoimaisuus lisääntyy ja verenpaine laskee. Ja mikä parasta – liikuntatuokio syksyisessä metsässä saattaa tuoda myös pakastimeen täytettä!
6. Liiku kaverin kanssa
Jos liikkeelle lähteminen on hankalaa, kannattaa sopia kaverin kanssa liikuntatreffit. Kun vaakakupissa painaa myös toisen ihmisen aikataulut, kynnys perua sovittu liikkumistuokio on korkeampi. Yhteisillä liikuntatreffeillä ehtii myös yleensä hiukan vaihtaa kuulumisia ja parantaa maailmaa.
7. Treenaa kotona
Kotona treenaaminen nousi kovaan suosioon pandemia-aikana, eikä kotitreenejä tarvitse unohtaa salien avauduttuakaan! Kotona tapahtuvien liikuntatuokioiden etuna on, että matkoihin ei kulu ylimääräistä aikaa, eivätkä ne ole aikatauluihin sidottuja. Esimerkiksi MyBnB Live -palvelu järjestää maksuttomia treenejä Facebookissa ja YouTubessa. Mikäli kaipaat kotitreeneihin apuvälineitä, kuten jumppamattoja, käsipainoja tai kuminauhoja, niitä löydät Willan urheiluliikkeistä ja päivittäistavarakaupoista!
8. Aseta tavoite ja pidä treenipäiväkirjaa
Toisille hyvänä motivaationa toimii itse asetettu tavoite siitä, paljonko toivoisit liikkuvasi viikossa. Kun tavoite on asetettu, syntyy yleensä myös tarve päästä tavoitelukuihin. Viikon liikuntakerrat on helppo kirjata ylös esimerkiksi johonkin lukuisista liikuntasovelluksista. Kun pääset tavoitteeseesi, koet onnistumisen tunteita, joka saa lähtemään liikkeelle myös seuraavalla viikolla. Tavoitteen kannattaa kuitenkin olla realistinen! Älä aseta tavoitteeksi esimerkiksi kymmentä tuntia liikuntaa viikossa, jos tiedät, että pääset tavoitteeseen vain ani harvoin.
9. Sitoudu
Joillekin liikkeelle lähteminen on helpointa, kun siihen on sitoutunut etukäteen – joko ajallisesti tai rahallisesti. Osallistu liikuntaryhmään tai kurssille, joka on aina tiettyyn kellonaikaan tiettynä päivänä tai valitse määräaikainen kuntosalijäsenyys, josta et pääse pyristelemään irti kesken sopimuskauden.
10. Ota teknologia avuksi
Toiset rakastavat saada yksityiskohtaista dataa liikuntasuoristuksestaan ja tarkkailla omaa kehitystään sitä kautta. On tultu eteenpäin ajoista, jolloin sykemittarit mittasivat lähinnä urheilusuorituksen kestoa ja kalorinkulutusta. Nykyiset älykellot mittaavat sykkeiden lisäksi esimerkiksi unen laatua ja kertovat koska olet palautunut riittävästi seuraavaan liikuntasuoritukseen. Älykelloja myy Willassa ainakin DNA Kauppa, Intersport, Stadium sekä Prisma.