Ovet
7.30-21.00
Parkkihalli
7.00-22.00
K-Citymarket
7.00-22.00
Prisma & parkkihalli
6.00-24.00

Onnellisen kodin salaisuus

Onnellisen kodin salaisuus – onnellisen elämän salaisuus

Onnellisuus on voimakas tunne positiivisuudesta, onnistumisesta, yhteenkuuluvuudesta ja kokonaisvaltaisesta tyytyväisyydestä! Keväällä valon ja energian lisääntyessä, voi kodista tehdä onnellisuuden alkulähteen, jossa latautuvat keho ja mieli.

Onnellisen kodin rakennuspalikat eivät ole mitään salaisuuksia, joten tässä muutama vinkki.


Ripaus luontoa
Suomi on maailman onnellisin maa, toteaa YK:n raportti viime maaliskuulta. Raportissa yhdeksi tekijäksi onnellisuuden taustalla nousi suomalaisten suhde luontoon. Myös kotona sisustukselta halutaan usein rauhallisuutta ja seesteisyyttä, jota luonto voi tarjota. Helpoin tapa tehdä kodista onnellisempi on siis lisätä kukkia ja kasveja. Ne puhdistavat ilmaa ja parantavat tutkitusti myös terveyttä.

Willan Prismasta sekä K-Citymarketista löydät ihanat kasvivaihtoehdot kotiisi. Jos et ole tunnettu viherpeukalona, on olemassa runsaasti vaihtoehtoja, jotka kokemattomampikin saa kukoistamaan pienellä vaivalla. Erilaiset vehkat ja anopinkielet antavat paljon anteeksi aloittelevalle kasvihoitajalle, kaikkien varminta on valita kuivattuja heiniä tai silkkikukkasia. Tulppaanit ja narsissit ovat kevään kasveja, molemmat viihtyvät myös hieman viileämmässä, vaikka lasitetulla parvekkeella. Myös leikkokukat tuovat raikkautta ja värejä sisustukseen.

Tujaus taidetta

Taide on mahdollisuus tuoda kodin sisustuksessa esiin persoonaa! Taiteen ei tarvitse olla kallista keräilytavaraa, vaan tärkeintä on, että se puhuttelee juuri sinua. Hulluttele ja maalaa itse kankaalle väriloistokasta tajunnanvirtaa tai siirrä ihana muisto valokuvana seinälle.

Tigerista löydät maalaustarvikkeet, tai jos inspiraatio piilottelee, suuntaa Moodidoohon ihastelemaan valmiita tauluja. Myös kauniin kankaan voi nikkaroida taulukehikon päälle ja tuoda lempikuosinsa koristetyynyn sijasta seinälle. Kankaita voi käydä hypistelemässä Finlaysonilla tai Finnmarissa.

 

Valitse kotiisi asioita, joista tunnet iloa ja kiitollisuutta

Keväällä siivouskärpäsen puraistessa, voi kodissa aloittaa kokonaisvaltaisemman hyvinvoinnin projektin. Oletkin jo varmaan kuullut Marie Kondon kirjasta KonMari – siivouksen elämän mullistava taika. Tekniikka perustuu kaiken ylimääräisen karsimiseen elämästä niin, että jäljellä ovat vain sinulle onnellisuutta tuottavat asiat. KonMarin opeilla organisointi ja tavaroiden järjestely lähentelee taidetta, kurkkaa vaikka vinkkejä oikeaoppiseen vaatteiden viikkaukseen YouTubesta.

KonMarin vinkeillä onnellisempaan elämään:

  • Raivaa kotoa turhat tavarat ja jätä jäljelle vain ne, jotka tuottavat sinulle iloa.
  • Suhtaudu kiitollisuudella tavaroihin, jotka heität pois ­– ne ovat palvelleet sinua hyvin.
  • Älä säilytä tavaroita toivoen, että ”niille joskus olisi käyttöä”. Myös vaatekaapin perukoilla pyörivät käyttämättömät tavarat vaikuttavat yleiseen viihtyvyyteen.
  • Varmista, että kaikilla tavaroilla on oma paikkansa ja tarkoituksensa.
  • Ole luova ja muuta säilytysratkaisuja sisustuselementeiksi.

Vinkki: Viikkaa vaatteet lipastoon pystyyn, niin ne pysyvät ryhdikkäämpinä ja ne on helppo värikoordinoida. Kaapin takaosaan jää helposti käyttämättömiä vaatteita siksi, etteivät ne näy.


Järjestyksellä sisäistä rauhaa

Kevät on hyvää aikaa käydä läpi kaikki kaapit. Clas Ohlsonilta löydät organisointiin sopivia läpinäkyviä säilytyslaatikoita. Kun tavarat ovat järjestyksessä ja jokaisella tavaralla on paikkansa, pysyy koti siistinä ja mieli kevyenä.

Laita ylimääräiset tavarasi kiertoon. Erityisesti pienet sisustustavarat ovat kirpputoreilla kysyttyjä, Hyvinkäällä on useita kirppiksiä. Willassa voi suunnata Pelastusarmeijan ylläpitämään iCare seconhand -myymälään, jossa vaatteiden lisäksi voi tehdä sisustus- ja kodintarvikelöytöjä. Merkkivaatteet voi toimittaa Emmyn myyntilaatikkoon, tulot myydyistä vaatteista saat suoraan tilillesi. Myyntilaatikon löydät P2-parkkihallista (kulku Willanaukiolta hissillä tai kierreportaita 0-kerrokseen).

Piristä väreillä ja tee pieniä muutoksia

Mitkä ovat sinulle onnellisuuden värit? Värien kokeminen on yksilöllistä, mutta niillä on kiistatta vaikutus ihmisen emootioihin. Tutkimusten mukaan tietyt värit kiihdyttävät pulssia, kun toiset puolestaan rauhoittavat sitä. Keväiseen sisustukseen voi lisätä ripauksen keltaista tai vihreää. Keltainen väri aktivoi luovuutta ja vapauttaa serotoniinia, joka lisää onnellisuuden ja hyvinvoinnin tunnetta aivoissa. Vihreä on tasapainon ja harmonian väri, joka rauhoittaa ja lisää keskittymistä.

Jos kodin sisustus välillä kyllästyttää, voivat uudet verhot tai sisustustekstiilit tuoda juuri oikean ripauksen raikkautta. Myös huonekalujen uudelleen järjestäminen on usein mukavaa vaihtelua ilman isoja investointeja.


Onnellisuus on elämäntapa

Onnellisuus on positiivista suhtautumista elämään ja se voi syntyä pienistäkin asioista. Kodin muodostuminen turvapaikaksi, jossa korostuvat oman hyvän olon kulmakivet, on valtava merkitys omalle hyvinvoinnille. Sisustuksella on viihtyvyyteen valtava vaikutus, mutta sen lisäksi myös omaa ajatusmaailmaa voi muokata positiivisemmaksi päivittäin. Voit aloittaa juhlimalla arjen pieniä asioita!

Maaliskuussa vietetään useita onnellisuuteen kannustavia päiviä: järjestä kotitoimistosi -päivä (10.3.), istuta kukkia -päivä (12.3.), kosintapäivä (20.3.), suutele sulhastasi -päivä (20.3.), kansainvälisen onnellisuuden päivä (20.3.), koiranpentupäivä (23.3.) ja tietysti keksi oma juhlapäiväsi -päivä (26.3.).

Onnellisuus on suhtautumista elämään positiivisella asenteella, joten jos aloitat kodista – älä lopeta siihen!