Helene S pääkuva

Making of Helene -näyttely

Hyvinkäällä pitkään asuneesta taiteilija Helene Schjerfbeckistä kertova, Antti J. Jokisen ohjaama Helene-elokuva saa ensi-iltansa 17.1.2020. Elokuva on osin kuvattu Hyvinkäällä ja kaupunki on tukenut elokuvan tuotantoa. Elokuvan teosta kertova ”Making of” -valokuvanäyttely on nähtävillä Willan Willa Galleriassa 14.1.-12.2.2020 välisenä aikana.

Näyttelytila on avoinna ma-pe klo 10-20, la klo 10-18, su klo 11-18.
HUOM! Näyttely suljettu la 1.2.

TUTUSTU HELENE-ELOKUVAN KUVAUSPAIKKOIHIN

Ohjaaja Antti J. Jokisen elokuva HELENE kertoo modernin taiteen mestarista Helene Schjerfbeckistä. Laura Birnin ja Johannes Holopaisen tähdittämää elokuvaa kuvattiin muun muassa Hyvinkäällä, jossa Schjerfbeckin merkittävimmät modernit maalaukset aikoinaan syntyivät. Historiatiedon mukaan Schjerfbeck käytti malleinaan mielellään hyvinkääläisiä, ja hän piirsi joskus luonnoksia aseman seudulla liikkuvista ihmisistä. 

Making of Helene -valokuvanäyttelyssä voit tutustua kuviin elokuvan kuvauksista Hyvinkäällä, Helsingissä ja Virossa. Hyvinkäällä elokuvaa kuvattiin sekä Suomen Rautatiemuseolla sekä Usmin ulkoilualueella toukokuussa 2019. 

Näyttelytilassa voit myös katsoa Matkalla Heleneksi -dokumenttielokuvasarjaa.

Helene-elokuvan on tuottanut Finland Cinematic ja sen levittää Nordisk Film. Hyvinkään kaupunki on yksi elokuvan pääyhteistyökumppaneista.

Näyttelystä ovat vastanneet Kauppakeskus Willa, Hyvinkään kaupunki, Hyvinkään Taidemuseo sekä Finland Cinematic.

Tutustu:

facebook.com/HeleneElokuva
instagram.com/heleneelokuva

HELENE SCHJERFBECK HYVINKÄÄLLÄ

Helene Schjerfbeck muutti kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1902 synnyinkaupungistaan Helsingistä radan varteen Hyvinkäälle. Muuton syy oli lääkärin kehotus. Seudun terveelliseksi kehuttu ilmanala tekisi hyvää sekä Helenen että hänen sairaan äitinsä Olgan terveydelle.

Helenen muuttaessa paikkakunnalle Hyvinkää oli pieni, mutta aktiivinen asema- ja tehdaskylä, jonka elämään toivat väriä ylhäiset pietarilaiset parantolavieraat ja kohti Hangon satamaa ja Amerikkaa matkaavat siirtolaiset. Schjerfbeck käyttikin äitinsä lisäksi mielellään malleinaan hyvinkääläisiä. Monet olivat hänen kadulla tapaamiaan ihmisiä, naapuruston lapsia, tehtaan tyttöjä ja kartanoiden tyttäriä.  

Schjerfbeck asui Hyvinkäällä kahdessa eri osoitteessa: ensin yli kaksikymmentä vuotta aivan aseman takana isojen puiden suojassa yhdessä äitinsä kanssa ja tämän kuoltua 1923 mäellä rautatieaseman toisella puolella, Jokelaan menevän maantien varressa. Muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 1925 Helene muutti pois Hyvinkäältä Tammisaareen.

Hyvinkäällä Schjerfbeck sai rauhan keskittyä taiteen tekemiseen, minkä seurauksena hän irtautui vanhoista taiteellisen ilmaisun perinteistä ja löysi uudelleen maalaamisen ilon. Samalla hän etääntyi Helsingin taide-elämästä, eikä edes käynyt pääkaupungissa viiteentoista vuoteen. Kirjojen, lehtien ja matkoilta keräämiensä muistikuvien turvin hän seurasi kuitenkin aktiivisesti taiteen kehitystä. Hyvinkään aikoina Helene Schjerfbeck maalasi monet maineikkaimmista maalauksistaan.