Ovet
7.30-21.00
Parkkihalli
6.45-22.00
K-Citymarket
7.00-22.00
Prisma & parkkihalli
6.00-23.59

10 tekemisvinkkiä poikkeusoloihin

Koronaviruspandemia on muuttanut arkemme lyhyessä ajassa. Mitä tehdä, kun menot on rajattu minimiin? Keräsimme 10 vinkkiä, joilla voi saada piristystä arkeen ja vaihtelua raskaaseen koronakevääseen.

1. Ulkoile ja liiku luonnossa

Ulkoilu on edelleen sallittua ja suositeltavaa kaikille! Esimerkiksi metsässä verenpaine laskee, syke rauhoittuu ja lihasjännitykset helpottavat. Vain kaksikymmentä minuuttia riittää mielialan kohenemiseen ja kaupan päälle saa seurata luonnon heräämistä talven jäljiltä! Moni muukin on tosin viime viikkoina keksinyt tämän oivallisen vapaa-ajanviettotavan ja Etelä-Suomen suosituimmissa retkeilykohteissa turvavälejä voi olla jo vaikea noudattaa valtavien ihmismäärien takia. Onneksi myös Hyvinkäältä löytyy paljon opastettuja reittejä, seitsemän luontopolkua, maastopyöräilyreittejä sekä viime syksynä avattu Terveysmetsä, jonne pääsee nopeasti ja helposti arkea pakoon!

2. Vieraile omalla kirjahyllyllä – tai kirjakaupassa

Kun kaikki harrastukset ja iltamenot on peruttu, on kerrankin aikaa tarttua kirjoihin! Tiesitkö, että lukeminen muun muassa lievittää stressiä sekä auttaa nukahtamisessa? Lukeminen pitää aivot vetreinä ja suojaa tutkimusten mukaan aivoja myös muistisairauksilta. Jos omasta hyllystä ei löydy enää mitään kiinnostavaa luettavaa, kannattaa kääntyä lähimmän kirjakaupan puoleen. Willassa Suomalainen kirjakauppa palvelee poikkeusoloissakin. Suomalaisen Varaa ja Nouda -palvelulla tuotteen voi myös varata etukäteen verkkokaupassa ja noutaa sen haluamaan myymälästä muutaman tunnin kuluessa. Kirjoja voi myös tilata verkosta kotiinkuljetuksena.

 

3. Tee vihdoin ”se”, joka on pitänyt tehdä jo kauan

Meillä kaikilla on jokin keskeneräinen, ehkä jopa hieman epämiellyttävä projekti, jota on tullut lykättyä kenties jo vuosia. Vaatekaapit pitäisi käydä läpi, järjestellä valokuvatiedostot, siivota keittiön kaapit, viimeistellä remontti ja kiinnittää vihdoinkin ne lattialistat tai saattaa opinnäytetyö tai gradu maaliin. Nyt on kerrassaan loistava hetki saada rästihommia edistettyä! Isompiin projekteihin kannattaa tarttua vaihe vaiheelta. Siivoa ensiksi vain yksi laatikko tai pese ikkuna kerrallaan. Jos et nyt tartu tuumasta toimeen, mietit kuitenkin poikkeusolojen päätyttyä, mikset hoitanut tätä asiaa silloin, kun oli enemmän aikaa!

4. Leivo, leivo leipäsiä

Nyt kun poikkeusolot ovat jatkuneet jo joitain viikkoja, moni on jo löytänyt leipomisen riemun! Leipominen onkin mitä mainiointa ajanvietettä, josta lapsetkin yleensä innostuvat. Isommissa perheissä etenkin leipä tuntuu katoavan kaapeista nyt ennätysvauhtia ja päivittäin toistuvat täydennysreissut kauppaan eivät välttämättä houkuttele. Leipomalla itse leipää saa yllättävän helposti ja edullisesti ihania lämpimäisiä. Joko kokeilit tehdä itse herkullista pataleipää tai superhelppoja sämpylöitä? Entä joko testasit tämän kevään ykköshitin eli kukkafocaccian?

 

5. Tilaa ruokaa kotiin

Kun koko perhe viettää aikaa kotona aamusta iltaan, voi perheen ruokapalveluvastaavasta tuntua siltä, että suurin osa ajasta kuluu nykyään kauhan varressa. Mitä jos tilaisit esimerkiksi kerran viikossa lounaan lähikuppilasta tai noutaisit jonkun muun loihtimia herkkuja kotiin edes silloin tällöin? Ravintolat ovat joutuneet sulkemaan ovensa viranomaismääräyksestä, mutta noutoruokaa saa edelleen tehdä ja toimittaa. Noutoruoan tilaaminen on samalla myös tukalassa tilanteessa olevien yrittäjien tukemista. Esimerkiksi Kauppakeskus Willan Kulmakonditoriasta voi tilata etukäteen ja noutaa herkullisia ruoka-annoksia maanantaista perjantaihin.

 

6. Kuopsuta pihaa, ehosta parveketta

Onni onnettomuudessa on se, että pandemia-aika osui Suomen kevääseen, jolloin pihoilla ja parvekkeilla riittää puuhasteltavaa. Huhtikuussa pihoilla voi jo haravoida, leikata omenapuita ja pensaita sekä kalkita nurmikkoa. Lisäksi voi jo alkaa orientoitua siihen, mitä pihalle istuttaa myöhemmin keväällä ja aloittaa jopa kukkien ja kasvien esikasvatuksen. Myös parvekkeen voi siivota talven jäljiltä ja sisustaa sen valmiiksi lämpimiä päiviä varten. Willan Clas Ohlsonilta löytyy monenlaisia tarvikkeita puutarhaan ja parvekkeille aina ulkokalusteista ja grilleistä kukkalaatikoihin ja viljelytarvikkeisiin.

 

7. Vietä peli-ilta – se onnistuu myös etänä

Kun tekemisen puute iskee, voi pistää pystyyn vanhan kunnon peli-illan! Perheen kanssa voi pelata läpi kaikki vanhat klassikot, kuten Afrikan tähti, Kimble, Uno, Monopoly ja Scrabble. Virtuaalisen peli-illan avulla voi puolestaan tuoda kaveriporukan yhteen nyt kun kyläreissuja ei suositella. Esimerkiksi etä-Trivial Pursuit tai etä-Alias onnistuu loistavasti isommallakin porukalla ryhmävideopuhelun avulla!

8. Tee kodistasi kuntokeskus

Monet liikuntapaikat ovat laittaneet ovensa säppiin toistaiseksi. Lihaskunnostaan voi onneksi huolehtia myös ilman kuntosalia! Pelkällä kehonpainollakin voi saada aikaiseksi koko kehoa kuormittavan ja monipuolisen treenin, mutta kotiin voi myös hankkia muutamia kuntoiluvälineitä treeniä avittamaan. Kuminauhat, jumppamatot, käsipainot, hyppynarut, hulavanteet ja jumppapallot löytyvät näppärästi Willan Intersportista ja Stadiumista. Hyvinkään liikuntapalveluista on mahdollista tiedustella maksuttomia kunto-ohjelmia kotona tehtäväksi. Lisäksi liikuntapalvelut järjestää liikunnallisen somehaasteen joka arkipäivä! Haasteisiin pääset tutustumaan kaupungin Youtube-kanavalla.

9. Järjestä pihaolympialaiset perheen kesken

Poikkeusolot ovat tuoneet perheet yhteen neljän seinän sisälle. Kun samojen tyyppien kanssa viettää aikaa aamusta iltaan viikkotolkulla, alkaa jokaisen pinna varmasti kiristyä jossain kohtaa. Paineita voi purkaa oman väen kesken järjestettävillä pihaolympialaisilla. Kilpailulajeina voidaan käyttää vanhoja klassikkoja, kuten naruhyppyä, tikanheittoa, lusikkajuoksua, saappaanheittoa ja mölkkyä tai kehitellä uusia lajeja tilalle – tarvitaan vain ripaus mielikuvitusta ja hieman heittäytymistä. Palkinnoksi voidaan tehdä tai tilata kotiin vaikka voittajan lempiruokaa!

 

10. Tutustu maailman museoihin omalta kotisohvalta

Poikkeusolot ovat sulkeneet myös museot meillä ja maailmalla, mutta monet museot ovat alkaneet tarjota virtuaalikierroksia taideaarteidensa parissa. Googlen Arts & Culture -sivustolta löytyy kymmenittäin maailman kuuluisimpia museoita, joiden kokoelmiin voi tutustua vaikka yhdessä perheen kanssa. Myös Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelmiin pääsee tutustumaan verkossa. Kaupunginmuseon kokoelmissa on yli 10 000 digitoitua valokuvaa Hyvinkäästä ja hyvinkääläisistä maisemista aina 1800-luvun lopulta 2000-luvulle. Kuvia voi selata helpoiten Museoiden Finna -palvelussa tai Muistaja-palvelussa.

P.S. Kuka tunnustaa viettävänsä nyt sosiaalisessa mediassa enemmän aikaa kuin tavallisesti? Oletko jo osallistunut näihin somehaasteisiin?

#vessapaperirullahaaste
#untiltomorrowchallenge
#nallehaaste
#kehukumppania
#uglyfacechallenge